Hoe je een datum invoert

23 januari 2019 door Fouke Boss

Centurial ondersteunt een uitgebreide en nog groeiende verzameling kalenders. In deze blog bespreken we de verschillende manieren waarop je een datum in Centurial kunt invoeren.

Datum-editor

Centurial gebruikt een datum-editor om datums in te voeren. Die kun je tegenkomen in verschillende schermen en dialoogvensters. Wanneer je bijvoorbeeld een begraafplaats als bron toevoegt, helpt een datum-editor je om de datum in te voeren waarop je een grafsteen of ander gedenkteken hebt bezocht, zoals deze:

Zoals je ziet is de datum-editor geheel leeg zolang je nog geen datum hebt ingevoerd. Dat verandert pas als je in die datum-editor klikt met je muisaanwijzer (zodat hij ‘focus’ krijgt), of als je door gebruik van de Tab-toets in dat veld komt:

De datum-editor toont de gebruiker direct welke kalender is geselecteerd ( Gregoriaans - hier wordt de door gebruiker ingestelde kalender als standaard gebruikt) en de bekende onderdelen van een Gregoriaanse datum: dd (dagen), mm (maand) en jjjj (jaar).

Voer met behulp van de cijfertoetsen een datum in

De eenvoudigste manier om een datum in Centurial in te voeren, is door het numerieke toetsenblok of de cijfertoetsen op je toetsenbord te gebruiken. Als je bijvoorbeeld 18062014 invoert levert dat als datum op 18 juni 2014 van de Gregoriaanse kalender:

Als je tijdens het typen een fout maakt, gebruik je de backspace toets om het foute cijfer te verwijderen.

Een kalender selecteren

Een kalender is een systeem om elke aardse dag te identificeren met een unieke code: de datum. Door de eeuwen heen zijn er veel kalenders ontwikkeld en gebruikt. Centurial ondersteunt momenteel 6 kalenders. Dit aantal zal groeien in toekomstige releases.

  • De Gregoriaanse kalender. Volgens Wikipedia is 'de Gregoriaanse kalender de meest gebruikte civiele kalender ter wereld. Het is vernoemd naar paus Gregorius XIII, die het in oktober 1582 introduceerde'.
  • De Hebreeuwse kalender, die rekent vanaf het tijdstip dat wordt beschouwd als het scheppingsmoment, en waarin het joodse jaar 5780 overeenkomt met 2019 in de Gregoriaanse kalender, wordt onder anderen gebruikt op joodse begraafplaatsen (Wikipedia).
  • De Islamitische kalender, op basis van een maankalender, wordt gestart in het jaar 622 wanneer de profeet met zijn volgelingen zich vestigde in de stad die we nu kennen als Medina. Deze kalender is een strikt maangebonden kalender. (Wikipedia).
  • De Juliaanse kalender. Deze kalender was de meest gebruikte kalender in de Romeinse wereld, het grootste deel van Europa, en in Europese nederzettingen in Amerika en elders, totdat hij geleidelijk werd vervangen door de Gregoriaanse kalender', hoewel hij 'nog steeds wordt gebruikt in delen van de Oosters-orthodoxe kerk , in delen van oosterse orthodoxie en het anabaptisme ... '(Wikipedia).
  • De Franse republikeinse kalender. Dit 'was een kalender gemaakt en geïmplementeerd tijdens de Franse Revolutie, en gebruikt door de Franse regering gedurende ongeveer 12 jaar van eind 1793 tot 1805, en gedurende 18 dagen door de Commune van Parijs in 1871' (Wikipedia).
  • De Zweedse kalender (v1.9). Toen Zweden rond 1700 besloot over te schakelen van de Juliaanse naar de Gregoriaanse kalender, kozen ze ervoor om dit in kleine stappen te doen over een periode van 40 jaar. De Grote Noordelijke Oorlog heeft dit plan echter verknoeid, waardoor Zweden tussen 1700 en 1754 een kalender heeft zoals geen ander land, en zelfs een 30 februari in 1712 (Wikipedia).

Bij het invoeren van datums is het raadzaam om eerst de gewenste kalender te selecteren. Een manier om dit te bereiken is door het eerste letterteken van de kalendernaam in te voeren. Bijvoorbeeld, de dag dat generaal Napoleon Bonaparte aan de macht kwam als eerste consul van Frankrijk, en de Franse revolutie beëindigde was 18 Brumaire een VIII van de Franse Republikeinse kalender. Aangezien Brumaire de tweede maand van de Franse republikeinse kalender is en VIII het Romeinse nummer 8 is, kom je tot het intypen van de combinatie f18020008:

Zo gebruik je de g voor een Gregoriaanse datum, de h voor de Hebreeuwse, de i voor de islamitische, de j voor een Juliaanse datum en de s voor een Zweedse datum.

Voer een datum in met behulp van de pijltjestoetsen

Een andere manier om datums in de datum-editor in te voeren is met behulp van de pijltjestoetsen. Gebruik de en toetsen om het geselecteerde (groene) deel van de datum te wijzigen. Gebruik dan de en toetsen om het geselecteerde gedeelte te verhogen en te verlagen.

Met shift + zal het datumgedeelte telkens met 10 stappen verhogen, terwijl je met de combinatie ctrl + 100 stappen tegelijk kunt nemen:

De pijltoetsen zijn ook erg handig als je in de datum-editor een datum wilt corrigeren. Selecteer eerst het datumgedeelte dat je wilt corrigeren met de en , gebruik vervolgens de cijfertoetsen of de en toetsen om het geselecteerde onderdeel te corrigeren. Als je het geselecteerde gedeelte wilt wissen, drukt je op de Delete toets.

De pijltjestoetsen kunnen eveneens handig zijn voor het invoeren van gedeeltelijke datums (datums waarvan een of meer delen ontbreken of onbekend zijn) of voor het invoeren van datums met negatieve jaren . De sterfmaand van Julius Caesar in maart van 46 v.Chr. kan bijvoorbeeld als volgt worden ingevoerd:

Datumbereiken

Op sommige schermen, zoals de Bronweergave, stelt de datum-editor de gebruiker zelfs in staat om datumbereiken in te voeren doordat de gebruiker het bereiktype kan kiezen: aan (een exacte datum, de standaardinstelling), voor, na en tussen. Het bereiktype kan worden gewijzigd met de pijltjestoetsen of met = voor 'op', < voor 'voor', > voor 'na' en | voor 'tussen' (deze laatste werd geïntroduceerd in v1.9). Bijvoorbeeld: